Головна  /  Новини  / Нові підстави для звільнення від фінансової відповідальності

Нові підстави для звільнення від фінансової відповідальності

 

Податковий кодекс України  (ПК) у чинній редакції передбачає обмежений перелік підстав, за яких платника не може бути притягнуто до відповідальності (наприклад, якщо платник діяв відповідно до письмової індивідуальної або узагальнюючої податкової консультації).

Це є наслідком того, що ПК у чинній редакції не закріплює принцип винної відповідальності, а передбачає, що підставою для притягнення до відповідальності є вчинення податкового правопорушення. Таким чином, відсутність вини платника у вчиненні правопорушення як правило, не впливає на процес притягнення до відповідальності.

З 23 травня 2020 року набрав чинності Закон № 466-IX, який серед інших змін детально врегульовує загальні умови і порядок притягнення до фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень тощо.

Зокрема, пункт 112.8 статті 112 ПК України (в новій редакції, чинній з 01.01.2021 р.) передбачає низку підстав для звільнення від фінансової відповідальності – в тому числі, якщо особа діяла згідно індивідуальної чи узагальнюючої податкової консультації, висновку об'єднаної палати, Великої Палати Верховного Суду правових висновків Верховного Суду у зразкових справах, якщо правопорушення стало наслідком технічних помилок в роботі електронного кабінету, дій банку тощо.

Отже, з 01.01.2021 р. буде розширено перелік підстав для звільнення від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень.