Головна  /  Новини  / Оновлено порядок пропуску через державний кордон перевізників і товарів

Оновлено порядок пропуску через державний кордон перевізників і товарів

9 лютого 2022 р. доповнено правила пропуску перевізників і товарів, що переміщуються через державний кордон України.

Відтепер для розмитнення товарів необхідно до митного органу подавати загальну декларацію прибуття. Відсутність такої декларації є підставою для відмови у пропуску через митний кордон України товарів і транспортних засобів комерційного призначення, що їх перевозять. Для подання загальної декларації прибуття можуть використовуватися інформаційні системи електронної взаємодії

            Така декларація  має подаватися до прибуття товарів на митну територію України до митного органу, у зоні діяльності якого розташовано пункт пропуску, де товари вперше перетнуть митний кордон України. А у разі, коли товари перевозяться водним або повітряним транспортом, загальна декларація прибуття може подаватися до іншого митного органу, у зоні діяльності якого розташований пункт пропуску, в який фактично прибуде транспортний засіб з товарами.

Також, у випадку дії обставин непереборної сили, які не дали змоги перевізникові прибути на митну територію України через запланований пункт пропуску, дозволяється проходження митних формальностей в іншому пункті пропуску, в який фактично прибув транспортний засіб з товарами. У таких випадках перевізник після прибуття на територію пункту пропуску повинен письмово повідомити митному органу про наявність обставин непереборної сили.

Відповідні зміни внесені в Постанову Кабінету міністрів України «Питання пропуску через державний кордон осіб, автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними». Зміни набули чинності 9 лютого 2022 р.