Головна  /  Новини  / Податкові перевірки під час карантину можуть бути розширені

Податкові перевірки під час карантину можуть бути розширені

З 18.03.2020 р. до 31.07.2020 р. (з можливим продовженням) діє заборона (мораторій) на проведення таких податкових перевірок:

  • документальних позапланових перевірок щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету понад 100 тис. гривень ПДВ (/від'ємного значення з ПДВ)
  • фактичних перевірок щодо обліку, виробництва, обігу, ліцензування, зберігання та ін. підакцизних товарів (спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пального та ін.).

Встановлені обмеження не дозволяють контролюючим органам ефективно здійснювати свої функції під час карантину, позбавляють платників можливості вчасно пройти податкові перевірки, що наприклад унеможливлює процес припинення чи реорганізації.

З метою вирішення вказаних проблем, до Верховної Ради України внесено законопроект №, відповідно до якого на час карантину планується також дозволити проведення перевірок: 1) за зверненнями платників; 2) у кримінальних провадженнях; 3) під час реорганізації, припинення суб’єктів господарювання, закриття постійних представництв та ін.; 4) проваджень у справах про банкрутство; 5) після подання заяв про зняття з обліку та тощо.