Головна  /  Новини  / Повернення сплаченого пенсійного збору, при першому придбанні житла

Повернення сплаченого пенсійного збору, при першому придбанні житла

Повернути вже сплачений збір на обов’язкове пенсійне страхування можна  наступним способом.

Для початку необхідно звернутися до територіального органу Пенсійного Фонду із заявою підготувати подання до казначейської служби про повернення помилково сплаченого збору.

Як свідчить практика, органи Пенсійного Фонду відмовляють у підготовці зазначеного подання, обґрунтовуючи це тим, що в Україні відсутній механізм перевірки, чи дійсно особа придбала житло вперше.

Таку відмову Пенсійного фонду потрібно оскаржити до суду.

На сьогоднішній день сформовано судову практику на користь платника збору на обов’язкове пенсійне страхування. Зокрема, судова практика виходить з того, що кошти, сплачені як збір на обов'язкове державне пенсійне страхування з операції купівлі-продажу нерухомого майна, під час придбання житла вперше, є помилково сплаченими і підлягають поверненню особі.

Суди у своїх рішеннях зазначають, що:

Саме держава в особі Пенсійного фонду України зобов'язана доводити той факт, що у кожному конкретному випадку особа, яка зобов'язана сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, придбала житло не вперше.

Відсутність в Україні єдиної системи реєстрації прав на нерухоме майно та позбавлення можливості Пенсійного фонду України встановити придбання житла конкретною особою вперше, не може ставитись в провину особі і не може призводити до порушення чи обмеження прав громадян, які наділені такими правами.